En tandkrone er en beskyttende dækning af en naturlig tands øverste del (tandkronen). En tandkrone kan både bestå af metal, guld eller porcelæn. Guld benyttes oftest i forbindelse med kindtænder, da guld er det stærkeste af de tre materialer. Metal og porcelæn har, til forskel fra guld, den fordel at materialerne er nemmest at få til at ligne naturlige tænder. En tandkrone sættes ovenpå en naturlig tand, således at man beholder roden og den del af tanden, der er tilbage i tanden. Det er derfor kun muligt at give en patient en tandkrone, hvis patienten har noget af den naturlige tand tilbage. Er tanden helt væk eller mistet, har patienten i stedet for behov for en tandbro.
Hvornår skal jeg have lavet en krone?
Har du en tand, der er alvorligt beskadiget eller i meget dårlig tilstand, kan det være nødvendigt at erstatte den naturlige tandkrone på tanden med en kunstig krone. Dette gøres for at opnå beskyttelse af det af tanden, der er tilbage og samtidig gøre tanden stærkere. Samtidig skabes kunstige tandkroner oftest, så de ligner naturlige tænder så meget som muligt.
Efter behandlingen
Det er meget vigtigt efter behandlingen og indsættelse af en tandkrone, at tænderne plejes som naturlige tænder. Det vil sige, at kronen regelmæssigt børstes og tilses hos tandlægen ved tandlægetjek. Bliver en krone misvedligeholdt på grund af f.eks. manglende tandbørstning eller brug af tandtråd, er der stor sandsynlighed for at din krone vil gå løs eller helt falde af tanden. Er du i tvivl om hvordan du bedst muligt plejer din tandkrone, er du velkommen til at kontakte os på klinikken. Vi står hos Tandlæge i Sønderborg klar til at guide og vejlede dig bedst muligt ud fra din situation og dine tænder.
Hvad er forskellen på en krone og en bro?
Flere patienter er i tvivl om forskellen mellem en krone og en bro. En krone erstatter dele af en naturlig tand, hvor en bro helt erstatter en eller flere tænder. Til fælles har de dog, at de fremstilles med øje for at ligne naturlige tænder så meget som muligt.